
برای بعضی از افراد این سوال مطرح است که کفش ایمنی چه نوع کفشی است و چه کاربردی دارد؟! در پاسخ میتوان گفت کفش ایمنی همان کفش کار است که در محیطهای کاری کاربرد دارد. کفش ایمنی معمولا از چرم طبیعی تولید میشود. استفاده از جنس چرم به دلیل مقاومت آن است و فاسد نمیشود. جنس چرم هم عمر و ماندگاری بیشتر دارد و هم ایمنتر است. درباره عمر و ماندگاری کفش، پیشنهاد میشود پیوند تاریخ انقضا کفش ایمنی را مطالعه نمایید. بخش داخلی کفش که پای فرد مستقیم با آن در تماس است، پارچهای است که خاصیت جذب بخار و حرارت درون کفش و تهویه مناسب دارد. کفشهای ایمنی معمولا ضد آب هستند و جذب رطوبت بالایی دارند.
مشخصات فنی کفش کار
اولین و مهمترین مسئله در انتخاب کفش ایمنی مناسب، مسئله حفاظتی آن است. عدم لغزش کفش ویژگی مهم یک کفش ایمنی است. از لحاظ حفاظتی، کفش استاندارد دارای سرپنجه فولادی است که از انگشتان پا در برابر ضربه و سقوط اجسام به خوبی محافظت میکند. سر پنجه باید از جنس فولاد آبکاری شده با توان تحمل ضربه حداقل 200 ژول باشد. در غیر این صورت سرپنجه خود به عاملی برنده تبدیل شده و باعث قطع انگشتان پا میشود.

دومین مسئله در انتخاب کفش ایمنی مناسب، بحث بهداشتی و ارگونومیکی کفش است. اگر کفش ایمنی، آستری مناسب و بهداشتی نداشته باشد، عامل به وجود آمدن میخچه، زگیل کف پا، باکتری، قارچ و بوی نامطبوع پا میشود. از نظر ارگونومیکی، پا قلب دوم انسان است و همه اعصاب بدن در پا متمرکز میشوند. طرز قرار گرفتن پا در کفش ارتباط مستقیمی با طرز فرم گرفتن اسکلت بدن، علی الخصوص ستون فقرات دارد. اگر از کفش نامناسب و غیر ایمن استفاده شود هم به ستون فقرات آسیب میرسد و هم میتواند عامل سردرد و چشم درد شود.
کفش ایمنی چه نوع کفشی است و کاربرد آن چیست
انواع گوناگون از کفش ایمنی استاندارد در بازار موجود است و هر کدام از آنها کاربردی مخصوص دارند.
دسته بندی انواع کفش ایمنی کار قابل استفاده در صنایع مختلف:
- کفش ایمنی با سرپنجه فولادی: رایج ترین نوع کفش ایمنی است. ویژگی بارز این کفش سبک بودن، ضد لغزش و ضد سایش بودن آن است. مناسب محیط های اسیدی رقیق، و محیط های نفتی و خط مونتاژ کارخانهها است.
- کفش ایمنی با سرپنجه فولادی با زیره پی یو و تی پی یو (PU, TPU): این نوع کفش زیره سنگینتری دارد. دارای مقاومت بیشتری در برابر ساییدگی و حرارت و خوردگی است. مناسب محیط های اسیدی غلیظ، محیط با حرارت نسبتا بالا و محیط کار ماشین های آغشته به صابون است.
- کفش ایمنی با کف لاستیک (RUBER): مقاومترین کفش ایمنی استاندارد است. مناسب محیطهای کاملا اسیدی و محیطهایی مثل کورههای ذوب است.
- کفشهای ایمنی با سرپنجه کامپوزیت: این کفش عایق جریان الکتریسیته است و فاقد فلز است. در دو نوع کفش محافظ فشار ضعیف و محافظ فشار قوی موجود است.
- کفشهای ایمنی کانداکتیو: این کفش خطرات ناشی از انفجار جریان برق را کنترل میکند و در محیط با خطر انفجار استفاده میشود.
دسته بندی کفش ایمنی استاندارد بر اساس جنس و کاربرد محیطی:
- کفش ایمنی با کف فلزی: در برابر سوراخ شدن مقاوم است.
- کفش ایمنی با پنجه فولادی: از پنجه در برابر فشارهای مختلف محافظت میکند.
- کفش ایمنی با کف مخصوص: از پا، مچ پا، قوزک، پنجه و پاشنه در برابر آسیبهای خارجی محافظت میکند.
- کفش ایمنی بوتیل: در برابر مواد خورنده از پا مراقبت میکند.
- کفش ایمنی پلاستیکی: در برابر آسیب در اثر مواد شیمیایی و جریان برق از پا محافظت میکند.
- hsetop
- خرداد 10, 1401
- 453 بازدید